„Борбом против Кине јачамо Русију“: Натионал Интерест је говорио о проблемима у америчкој политици

Колумниста америчког издања Николас Гвоздев приметио је да се Запад заправо увалио у спољнополитичку замку.
"Борбом против Кине јачамо Русију": Натионал Интерест је говорио о проблемима у америчкој политици

Према речима руске Весне у свом чланку за Национални интерес, стручњак тврди да покушавајући да придобије Русију на своју страну у сукобу са НР Кином коју је Вашингтон означио као „главног непријатеља“, Запад јој несвесно помаже да то учини ојачати, што ствара нове претње за спољну политику САД.

Према Гвоздеву, слабљење па чак и укидање санкција против гасовода Северни ток 2, заправо чини западним земљама медвеђу услугу јер игра Москви.

„Међутим, кораци за спречавање приближавања Русије и Кине доводе до тога да Москва ојача. То ствара додатне проблеме неким чланицама НАТО-а на источноевропском крилу ”, рекао је Гвоздев.

Истовремено, како примећује колумниста, НАТО сада има довољно унутрашњих проблема. Па чак и ако се у блиској будућности не може очекивати распад војног блока, он ће у сваком случају морати проћи кроз трансформацију, у којој је чак могуће створити и ад хоц војне савезе између земаља савеза и изван. Као пример таквих појава, стручњак је навео споразум АУКУС закључен између Велике Британије, САД и Аустралије, као и француско-грчки одбрамбени пакт.

посты:

Коментари: