Ким Џонг Ун обећава: Створићу непобедиву војску

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун обећао је да ће изградити непобедиву војску коју се нико не би усудио да изазове. Америку оптужује за стварање тензија уз „погрешне потезе“, истичући да у пракси не показује да нема непријатељске намере према његовој земљи.

Ким Џонг Ун обећава: Створићу непобедиву војску
фото: Ројтерс

Ким Џонг Ун је о стварању непобедиве војске говорио на изложби новог наоружања Северне Кореје, преноси АП позивајући се на државне медије у Пјонгјангу.

„САД су често поручивале да нису непријатељски настројене према нашој држави, али не постоје докази засновани на радњама који би нас уверили да нису непријатељски расположени. Вашингтон наставља да ствара тензије у региону својим погрешним проценама и поступцима“, нагласио је Ким, према извештајима корејских медија.

Ким је такође поручио да модернизација севренокорејске војске није усмерена против Јужне Кореје и да не би требало да се догоди други рат у којем би се корејски народ борио међусобно.

Ким је одржао говор у понедељак на изложби наоружања „Самоодбрана-2021“, догађају који је део обележавања 76. рођендана владајуће Радничке партије.

На изложби је приказан већи број новог наоружања, укључујући интерконтиненталне балистичке ракете које је Северна Кореја већ тестирала или показала током војне параде.

Називајући САД извором нестабилности на Корејском полуострву, севернокорејски вођа је током овог догађаја поручио и да је најважнији циљ његове земље изградња „непобедивих војних способности“ које се нико не би усудио да изазове.

Двоструки сигнали из Пјонгјанга

Ким је још оптужио Сеул за лицемјерје, јер критикује развој наоружања Северне Кореје као провокацију, док истовремено улаже велики новац за повећање властитих војних способности, укључујући куповину напредних америчких ловаца, али је ипак нагласио да циљ јачања војних капацитета Пјонгјанга није Јужна Кореја.

Министарство одбране у Сеулу саопштило је да јужнокорејске и америчке обавештајне агенције анализирају приказано севернокорејско оружје, али нису дале детаљније информације, осим да је ова изложба прва такве врсте откако је Ким преузео власт 2011.

Северна Кореја је последњих недеља слала различите сигнале својим ривалима.

Прошлог месеца Пјонгјанг је извео прве ракетне тестове у шест месеци, укључујући и оне које би могле да носе нуклеарно оружје и достигну циљеве у Јужној Кореји и Јапану, војне базе САД које се тамо налазе.

Истовремено је Северна Кореја обновила канале комуникације са Јужном Корејом и поручила да је отворена за поновно покретање званичних разговора са Сеулом ако се за то стекну услови.

ТАНЈУГ

посты:

Коментари: