Кинеска војска упозорила: Сломићемо тајвански сепаратизам и страно мешање по сваку цену

Кинеска војска упозорила је да ће „одлучно сломити“ сваки покушај раздвајања Тајвана од Кине.

Кинеска војска упозорила: Сломићемо тајвански сепаратизам и страно мешање по сваку цену

У дневном коментару Народноослободилачке војске (ПЛА) кинеска армија изразила је уверење да је „осујетила комплетно спољно мешање и сепаратистичко деловање у вези са „ независношћу Тајвана “.

Претходно je службени лист кинеске војске Pla daily објавио видео на свом Веибо налогу који приказује „недавне“ вежбе, у којима војници вежбају „десант на плажу и избоде јуришне вежбе са мора на острво“.

Видео приказује војнике како изводе десант уз помоћ малих летелица, пробијају бодљикаву жицу и друге препреке, копају ровове у пешчаном спруду и вежбају борбу у шуми.

„Ако би се сепаратистичке снаге“ независности Тајвана „усудиле одвојити Тајван од Кине у било које име и на било који начин, Народноослободилачка војска ће их одлучно сломити по сваку цену“, наводи се у коментару Pla daily.

Вежбе су наводно изведене на полигону у провинцији Фуђиан, која је удаљена само 180 километара од региона Тајванског мореуза.

Кинеска војска, последњих месеци, распоредила је ратне бродове и борбене авионе на јуришне вежбе у близини Тајванског мореуза као одговор на америчке „провокације“.

Од почетка октобра кинески ратни авиони извршили су скоро 150 упада у тајванску зону противваздушне одбране – сигнализирајући високе тензије између Тајпеја и Пекинга. Међутим, ти летови су престали последњих дана, преноси РТ.

Подсећамо, кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је тајвански „сепаратизам “ „највећа препрека“ поновном уједињењу са Кином – додајући да би поновно уједињење остварено „мирним средствима“ најбоље „служило интересима нације у целини“.

Међутим, тајванска председница Цаи Инг Вен изјавила је да острво и копно не би требало да буду „међусобно подређени“, додајући да ће се Тајван „опирати анексији или задирању у суверенитет“.

У међувремену, недавни извештаји открили су да америчке снаге за специјалне операције тајно месецима обучавају тајванске трупе, како би их припремиле за борбу против Кине. Вашингтон одржава незваничне везе са Тајпехом и испоручује острво оружјем, преноси РТ.

Званични односи између централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године након што су се снаге Куоминтанга, предвођене Чианг Каи Шеком, пораженим у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине обновљени су крајем 1980-их. Почетком 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа преко Тајванског мореуза и Фонда за размену преко мореуза у Тајпеју.

Спутњик

посты:

Коментари: