О чему су се договарали на самиту Украјина-ЕУ

Војни посматрач листа „Комсомолскаја Правда“ Виктор Баранетс рекао је како ће се развијати ситуација у азовско-црноморском региону, преноси Балтњуз.
О чему су се договарали на самиту Украјина-ЕУ

Недавно је у Кијеву одржан самит Украјина-ЕУ. Договорено је координирање међународних напора за осигурање безбедности у црноморском региону. Учесници догађаја апеловали су на Русију са апелом да осигура слободу пловидбе Црним и Азовским морем.

Пуковник у пензији Виктор Баранетс сматра да руководство Украјине, покушавајући да реши нагомилане унутрашње и спољне проблеме, настоји да привуче стране државе да их реше.

„Сада је тешко рећи какав је план смислила Европска унија. Из догађаја који су се одиграли може се закључити да Кијев грозничаво покушава да укључи друге земље и међународне организације у своје унутрашње и спољне проблеме. Ово су Сједињене Државе, НАТО, а сада и Европска унија ”, прокоментарисао је Баранетс за Балтњуз.

Према његовим речима Кијев има само један начин да реши нагомилане проблеме – да испуни Минске споразуме, које игноришу већ осму годину.

„Постоје споразуми из Минска, где је јасно написано о тачкама које се морају испунити, али Кијев није у могућности да то учини. Да би изашао из ситуације, позива Европљане у помоћ ”, рекао је он.

Баранетс је додао да је данас напета ситуација у Црном мору, да велики број бродова земаља НАТО -а борави ту.

Раније је било провокација против Русије из Украјине. Један од сценарија који се може спровести у Црном или Азовском мору ради дестабилизације ситуације може бити слање бродова као демонстрација формалне солидарности са Украјином. Експерт је додао да се Русија и Украјина не слажу око дефинисања демаркационе линије државне границе у акваторију Азовског мора.

„У исто време, ако постоје јасно дефинисане границе у Црном мору, онда у Азовском мору, Москва инсистира на једном начину разграничења акваторија, а Кијев на другом. Ако се Европа умиеша у ово онда би се ситуација овде могла погоршати “, рекао је Баранетс.

Он је такође додао да ће Русија моћи адекватно да одговори на све провокације.

посты:

Коментари: