Патрушев: НАТО активно развија офанзивни потенцијал уз примену сајбер технологија

НАТО интензивно развија свој офанзивни потенцијал уз употребу сајбер технологије, укључујући вештачку интелигенцију, рекао је генерални секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

Патрушев: НАТО активно развија офанзивни потенцијал уз примену сајбер технологија

Обраћајући се учесницима Савета руководилаца органа безбедности и обавештајних служби држава-чланица ЗНД, он је рекао да Алијанса ради на реализацији концепције проактивне сајбер одбране и формирања профилних коалиционих јединица за спровођење офанзивних сајбер операција.

Такве њихове активности, додао је Патрушев, захтевају сталну пажњу ЗНД и правовремени пропорционални одговор.
Патрушев је, такође, рекао и да терористи увелико формирају своје сајбер јединице што може да доведе до озбиљних међудржавних сукоба.

„Посебну опасност видимо у тешкоћама да се правовремено установи оригинални извор напада што може да доведе до озбиљних међудржавних сукоба све до оружаних конфликата“, упозорио је први руски безбедњак.

Увођење епидемиолошких ограничења подстакли су терористе да се определе у већој мери за програмска средства и интернет технологије, а ширење хакерских група повећава ризик од компјутерских напада на објекте од критичног значаја, истакао је он.

САД подстичу кидање веза Русије са Украјином и Грузијом

Патрушев је рекао и да Сједињене Државе покушавају да униште економске и културне везе Русије са Украјином и Грузијом.

„У центру пажње Американаца је и даље простор ЗНД. Подстиче се раскидање економских и културних веза Русије са Украјином и Грузијом“, навео је Патрушев.

АУКУС доводи у опасност архитектуру безбедности у Азији

Стварање алијансе АУКУС (Аустралија, САД и Велика Британија) доводи у опасност архитектуру безбедности у Азији и принцип неширења нуклеарног наоружања.

„Да би се остварила још једна авантура Беле куће и под тиме имам у виду АУКУС, биће доведена у опасност архитектура безбедности у Азији, стварају се претпоставке за поткопавање ауторитета АСЕАН – а и других регионалних организација, а појављују се и изазови у сфери контроле ширења нуклеарног наоружања“, истакао је Патрушев.

Спутњик

посты:

Коментари: