Пројекат који тресе НАТО: Како Алијанса може да изгуби једну од најмоћнијих војних сила у свету

Након бурног обрачуна са Вашингтоном због формирања новог савеза АУКУС, посланик Народне скупштине Француске Жан-Лик Меланшон изјавио је да би Француска требало „да престане са гајењем илузија“ и да се повуче из НАТО-а.

Пројекат који тресе НАТО: Како Алијанса може да изгуби једну од најмоћнијих војних сила у свету
француска застава (Фото: Лола Ђорђевић)

Како је саопштио, истовремено би требало да се пониште планови о формирању Центра за свемирску безбедност НАТО-а који је Вашингтон желео да отвори у Тулузу.

Ову идеју је подржала и лидерка странке Национално уједињење Марин ле Пен. Како се испоставило, огорченост на Америку ујединила је политичке супарнике.

Политичари су се огласили у јеку невиђеног дипломатског скандала између Француске и Америке. Париз се „наљутио“ када је Аустралија раскинула са француском компанијом велики уговор за изградњу 12 подморница, вредан 56 милијарди евра, и преусмерила се на америчке.

Штавише, Аустралија, САД и Велика Британија формирале су нови савез АУКУС у сфери одбране и безбедности. Француску не само да нису позвали, него је нису ни упозорили.

Поништавање уговора вредног 56 милијарди евра био је за Француску тежак ударац. Из Париза поручују да ће „нож у леђа“ и „шамар“ од Америке довести у питање везе Париза и англосаксонских савезника и да ће „довести до тешких последица“.

У међувремену, у Француској је већ почела кампања уочи председничких избора који ће се одржати за седам месеци. До сад се као највероватнији кандидати истичу председник Макрон, Меланшон и Ле Пенова, као и новинар и политиколог Ерик Земур.

Стручњаци сматрају да Француска неће напустити НАТО, али да ће Макрон максимално играти на спољне адуте.

Спутњик

посты:

Коментари: