Хаос у Бејруту: Војска на улицама, шест жртава

Најмање шест особа је убијено јуче, а више од 60 рањено у пуцњави у Бејруту.

Јака пуцњава и даље одекује главним градом Либана, што је, према извештајима локалних медија, најгоре насиље у претходној деценији.

Видео снимци на локалним информативним каналима приказују како се испаљују хици ка стамбеним зградама, а становници насеља Ал Тајохун наставили су да се евакуишу из те области.

Либанска војска је поставила кордон у тој области и подигла жичану ограду. Снимци локалних медија показују маскиране мушкарце са аутоматским пушкама у тој области, а присутна су и војна оклопна возила на улицама.

Нереди су избили прије подне током протеста против главног судије у истрази о прошлогодишњој експлозији у луци либанске престонице.

Током протеста дошло је до оружаних сукоба, огласиле су се сирене.

Најмање две експлозије су се чуле када су припадници војске изашли на лице места.

До пуцњаве је дошло када су се присталице и савезници шиитске организације Хезболах окупили како би протестовали против главног судије, на граници између хришћанске и шиитске четврти.

Војска је саопштила да је пуцано на демонстранте, док су се кретали ка Палати правде како би учествовали на протесту .

Према војном извору, пуцњава се догодила у хришћанском делу града, када су учесници протеста пролазили кружним током.

Претходно је либански суд одбацио тужбу против главног истражитеља у истрази о експлозији у Бејруту у августу прошле године, у којој је страдало више од 200 људи и дозволио му да настави свој рад.

Истрага о експлозији привремено је обустављена ове недеље након што су жалбу поднели бивши министар финансија Али Хасан Калил и бивши министар за јавне радове Гази Зеитар. Главни Судија Тарек Битар издао је налог за хапшење Калила.

РТРС