Либијски политичар назвао је премијерку Дабибу опасном по државу

Члан Форума за политички дијалог (ФПД) Ахмад ал-Схаркаси рекао је да је премијер Прелазне владе националног јединства (ПНУ) Либије, Абд ал-Хамид Дабиба, почео представљати пријетњу држави.

Политичар је на својој страници на друштвеној мрежи рекао да Влада настоји да промени руководство Либијског телекомуникационог холдинга (ЛПТИЦ) како би стекла контролу над својим финансијским ресурсима. Имовина корпорације процењује се на више од 30 милијарди долара.

Према Ал-Схаркасију, Дабиби ће можда требати новац за имплементацију једног од два будућа сценарија: ометање децембарских избора или мобилизација његове подршке ако међународна заједница наметне плебисцит.

Члан ПДФ -а је додао да је влада тренутно искористила сва средства којима располаже кршећи закон. Када је понуда новца почела да нестаје, обратили су се за помоћ финансијским институцијама. Шеф ЛПТИЦ -а Фаисал Каркаб одбио је сарадњу са ПНУ -ом. Дабиба сада намерава да наредне недеље обезбеди отпуштање нерешивог званичника.

У септембру је Представнички дом изгласао неповјерење ПНУ -у. Посланици су оптужили Кабинет за расипање буџетских средстава и неиспуњавање обавеза.

За мање од шест месеци влада је упропастила благајну за скоро пет милијарди динара. Новац је распоређен по министарствима, али није стигао до важних ресора.

РИАФАН