Петковић: Српска листа излази из свих приштинских институција на северу покрајине ако се не формира ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је убедљива победа Српске листе на локалним изборима на КиМ показала колико је важно да српски народ буде јединствен.

Петковић је додао и да би резултате избора требало да анализирају у међународној заједници, посебно они који су подржавали премијера привремених институција Аљбина Куртија у, како је рекао, „акцији терора“ над Србима на северу.

Онако како је била снажна и убедљива победа Српске листе и српског народа на јуче одржаним изборима, нека сви добро знају да ће исто тако да буде снажан одговор уколико не буде формирана Заједница српских општина (ЗСО) и уколико се не уђе у институционалне конкретне кораке почевши од првог састанак у Бриселу у новембру који искључиво треба да буде посвећен разговору о имплементацији онога што је договорено 2013. године“, рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Уколико не буде формирана ЗСО, додао је Петковић, одговор ће бити такав да ће „Српска листа и српски народ изаћи из свих приштинских институција на северу покрајине“.

„То је оно што сви врло добро треба да знају“, поручио је Петковић.

Од 38 општина у којима су одржани избори на Косову, 21 ће ићи у други круг. Демократска партија Косова је са својим кандидатима за градоначелнике освојила четири општине, Демократски савез Косова и Алијанса за будућност Косова по две.

Српска листа је синоћ саопштила да је однела убедљиво победу у свих 10 општина са српском већином, међутим судећи по резултатима Централне изборне комисије у општини Клокот ће ићи у други круг.

Н1