Процурио опширан документ: Бразилском председнику прети оптужба за убиство

Бразилски председник Жаир Болсонаро би могао да се суочи са низом оптужби, међу којима је и оптужба за убиство, због своје улоге у одговору на пандемију вируса корона у земљи, показује извештај бразилског Сената који је процурио у јавност.

Болсонаро би могао да се суочи са око 13 оптужби у вези са одлукама које су наводно допустиле да се вирус корона прошири и усмрти више од 600.000 људи у Бразилу, наводи се у документу Сената на 1.200 страница, у који су увид имали Ројтерс, Њујорк тајмс и Си-Ен-Ен.

Иако се у нацрту извештаја спомиње се још 69 особа, укључујући тројицу Болсонарових синова и других актуелних и бивших званичника, председник Бразила је означен као начелно одговоран за грешке владе почињене током пандемије ковида 19 јер, како се наводи, његов непромишљен приступ да би се постигао „имунитет стада“ довео је земљу у ризик од масовне инфекције.

Осим оптужби за убиства, председник Бразила би се могао суочити са низом других оптужби, укључујући покушај геноцида над аутохтоним становништвом Бразила, малверзације, нерегуларну употребу јавних средстава, кршење санитарних мера, подстицање на злочин и фалсификовање приватних докумената.

Он је оптужен и да је игнорисао савете здравствених званичника, као и да је његова одлука да одложи куповину вакцина против ковида 19 непотребно осудила хиљаде грађана на смрт.

„Упркос свим вакцинама које су биле у понуди, савезна влада одлучила је да их не купује, одлука која је била у супротности са свим научним студијама које су показале њихову безбедност и ефикасност, и против савета свих епидемиолога који су изјавили да би само вакцине спасиле животе “, пише у нацрту извештаја, преноси РТ.

Спутњик