САД су смислиле нови разлог за сукоб са Русијом

Према мишљењу америчких стручњака погоршање ситуације на граници Републике Белорусије са земљама ЕУ, Литванијом и Пољском, може изазвати оружани сукоб између Запада и Русије. За ово је према локалним аналитичарима довољан само један озбиљан инцидент.

Према речима Рускиње Весне вишег истраживача на Институту Като, Тед Гален Карпентер у свом чланку за портал 19Фортифиве навео је још један разлог због којег би могла почети војна конфронтација између Москве и Минска с једне стране и колективног Запада са друге.

Према речима америчког колумнисте, војна активност на западним границама Белорусије може довести до тужних последица, будући да су снаге заинтересоване за сукоб способне за веома озбиљне провокације.

„Према петом члану повеље НАТО -а, Сједињене Државе су дужне да помогну савезнику који је нападнут“, пише аналитичар, сугеришући, очигледно да ће једна од чланица Северноатлантске алијансе бити проглашена „жртвама“ „.

Плашећи се могуће трагедије на глобалном нивоу, Карпентер позива америчко руководство, а посебно председника САД на хитан дијалог са Русијом како би се спречио могући негативан сценарио.