Шаленберг: Западни Балкан је унутрашњост ЕУ, не двориште иза куће

Не постоји алтернатива чланству Западног Балкана у Европској унији, уверен је нови аустријски канцелар Александер Шаленберг, а по питању недавних инцидената на КиМ каже да се мора спречити даља ескалација, те да се нада да ће се сада, после локалних избора, вратити нешто више мира.

У изјави за Танјуг, Шаленберг је указао да је Западни Балкан регион у непосредном суседству Аустрије, која је са овим регионом тесно повезана људима, економски, политички и културно, због чега је његова порука свим земљама Западног Балкана јасна – будућност им је у ЕУ.

Према његовим речима, не постоји никаква алтернатива пуноправном чланству Западног Балкана у ЕУ, а Унији би, у сопственом интересу, требало исто јасно ставити до знања да приступни преговори не смеју бити бесконачни процес, већ морају бити препознатљиве јасне линије циља.

„Западни Балкан није само наше двориште иза куће, већ је унутрашњост Европе. Нема ниједног региона који је европскији, и окружен је ЕУ. Све што се догађа на Западном Балкану има непосредне последице по нас“, рекао је Шаленберг.

Указао је и да је потrебно коначно више темпа у приступању Западног Балкана, јер се, примећује, ради о обезебeђивању тог региона Европе.

Подсећа и да је на прошлом Самиту ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања, исказана јасна приврженост свих чланица ЕУ европском перспективи Западног Балкана.

„Ако не успемо, онда ће тамо друге силе, попут Кине, Русије или Турске да се шире. Не смемо, као ЕУ, оставити вакуум у том региону“, упозорава Шаленберг.

Аустрија у сталном контакту са Бриселом

На питање да ли ће као канцелар покушати да подстакне ширење ЕУ, и које иницијативе планира, одговара да ће се свакако интензивно залагати за напредак у приступним преговорима, те да је Аустрија у сталном контакту са Бриселом, европским партнерима и државама Западног Балкана.

„Државе региона могу и даље да рачунају на нашу пуну подршку, посебно код потребних реформи“, додаје канцелар Аустрије.

На питање колико и на који начин ЕУ може да допринесе деескалацији тензија између Приштине и Београда, које су посебно забележене у последње време, Шаленберг каже да се поново показало да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу.

„Оно што треба је изградња поверења. За то је неопходна потпуна примена Бриселског споразума. Ескалација ситуације између Београда и Приштине би нас вратила године уназад и имала би негативне последице по цео регион. То не може бити у ничијем интересу“, истакао је Шаленберг.

Навео је и да специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак ради с пуним залагањем и ужива пуну подршку Беча.

„Мирослав Лајчак, Жозеп Борељ и сви ми смо у контакту са властима Приштине. Усаглашени смо са САД. Важно је да спречимо даљу ескалацију. Надам се, такође, да ће се након локалних избора на Косову вратити нешто више мира“, поручио је Шаленберг.

Танјуг