Што пре свакој особи на свету обезбедити вакцину против ковида-19

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш рекао је поводом 24. октобра, Дана УН, да свакој особи, свуда на свету, треба обезбедити приступ вакцинама против ковида-19, и то што пре.

Антонио Гутерес (фото: Лола Ђорђевић)

„Ковид-19, конфликти, глад, сиромаштво и проблеми које доносе промене климе подсећају нас да је наш свет далеко од савршеног. Али, јасно нам указују и да је солидарност једини пут напред“, навео је Гутереш у саопштењу поводом 76. годисњице од оснивања УН.

Он је истакао да се треба окупити ради заједничког одговора на велике изазове и у достизању Циљева одрживог развоја „тако што ћемо свакој особи, свуда на свету, обезбедити приступ вакцинама против ковида-19, и то што пре“.

„Тако што ћемо штитити и поштовати права и достојанство свих људи – посебно најсиромашњих и најугроженијих, девојчица и жена, деце и младих. Тако што ћемо настојати да зауставимо конфликте који  на нашем свету остављају ожиљке и одважно се обавезати на борбу против промена климе за спас планете – и одржати реч“, навео је Гутереш.

Подсетио је да су УН настале пре 76 година, као носилац наде за свет који је израњао из сенке катастрофалног сукоба и додао да данас жене и мушкарци светске организације и даље шире ту наду у целом свету.

„Вредности на којима се већ 76 година темељи Повеља УН – мир, развој, људска права, и могућности за све – немају рок трајања. Данас, кад обележавамо Дан УН, нека нас ти идеали уједине и подстакну да у потпуности остваримо обећање, потенцијал и наду коју симболизују Уједињене нације“, закључио је Гутереш.

Бета