Вашингтон: Само Русија може спречити енергетску кризу у Европи ове зиме

Русија „може и треба“ да повећа испоруке гаса у Европу изнад уговорене количине, како би се спречила енергетску кризу на континенту у случају хладне зиме, изјавио је представник Стејт департмента за енергетску безбедност Амос Хохштејн.

Хохштејн је позвао Немачку да јасно стави до знања Русији да пре марта наредне године не може бити пуштен у рад „Северни ток 2“ и да треба да искористи постојеће руте за повећање испорука, укључујући гасно-транспортни систем Украјине.

„Једини добављач који може да промени ситуацију на европском енергетском тржишту ове зиме је Русија. Они могу да повећају производњу, они то треба да ураде. Они треба да врше испоруке преко постојећих гасовода“, рекао је Хохштејн на брифингу.

„Ако Русија има гас за Северни ток 2, значи има количине и за гасно-транспортни систем Украјине, за друге руте. Треба да их искористе“, додао је он.

Дипломата је поновио да САД не мењају негативан однос према „Северном току 2“, али су прешли са покушаја да спрече његову изградњу на нивелисање негативних последица његове експлоатације.

Хохштејн предвиђа да Европа може да се суочи са недостатком енергената ове зиме, ако буде хладнија него обично, а цене на гориво порасту.

На питање, да ли ће САД помоћи Европи са испорукама течног природног гаса, он је одговорио да америчке компаније имају довољно залиха тог горива, али да власти земље немају право да им диктирају правце извоза.

Спутњик

посты:

Коментари: