Масакр у Нигеру, непознати нападачи убили 69 особа

Непознати наоружани нападачи убили су 69 особа, укључујући и локалног градоначелника на крајњем југозападу Нигера, саопштиле су власти.

Делегација коју је предводио градоначелник Банибангуа, упала је у заседу у уторак, око 50 километара од града, близу границе са Малијем, у области у којој доминирају милитанти повезани са локалном подружницом Исламске државе која је ове године убила стотине цивила у сеоским заједницама Нигера, преноси Ројтерс.

Петнаест људи је преживело напад, за који ниједна група није још преузела одговорност, а операција потраге за починиоцима је у току, рекао је министар унутрашњих послова Алкаче Алхада на државној телевизији.

Сиромашна, сушна зона западне Африке, која обухвата гранична подручја Нигера, Малија и Буркине Фасо погођена је насиљем последњих година.

Не рачунајући насиље од уторка, исламистичке групе су ове године убиле више од 530 људи у нападима на цивиле у пограничним регионима југозападног Нигера, што је пет пута више него током целе 2020. године, показују подаци невладине организације АЦЛЕД.

РТС