Амерички медији откривају: Шта је био циљ посете директора ЦИА Москви

Циљ посете директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијама Бернса Москви био је да се Русији стави до знања да САД пажљиво прате наводно концентрисање руских трупа у близини украјинске границе, наводи телевизија „Си-Ен-Ен“.

Како је саопштено, Бернс је на састанцима у Москви покушао да упозори Русију да не планира извођење било каквих офанзивних операција, истичући да Америка веома пажљиво прати сва кретања руских трупа.

„Си-Ен-Ен“ такође истиче да је директор ЦИА током своје званичне дводневне посете Москви такође изразио забринутост због тога што Русија наводно може да искористи извоз гаса као полугу притиска на Украјину и европске земље, где би до зиме могло да дође до нове енергетске кризе.

Након састанака у Москви, где је Бернс разговарао са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом и директором Спољнообавештајне службе Русије Сергејем Наришкином, директор ЦИА позвао је председника Украјине Владимира Зеленског како би му пренео забринутост америчке администрације због поступака Русије.

Раније је амерички лист „Политико“ објавио је сателитске снимке који, како тврде, показују да Русија наводно групише снаге и војну технику на граници са Украјином. У чланку се напомиње да су снимци који „показују да Русија нагомилава тенкове, самоходно оруђе и војни арсенал“ у подручју града Јељни који се налази у Смоленској области. Интересантна је чињеница да се она налази на граници са Белорусијом, а не Украјином, преноси Спутњик.