Украјина није испунила 15 захтева ММФ-а

Украјина није испунила 15 обавеза према Међународном монетарном фонду. Ово је у четвртак, 13. септембра, саопштио министар социјалне политике Украјине Рева, наводи прес-служба министарства.

„Цела наша историја сарадње са ММФ-ом је историја неиспуњених обећања. Данас има петнаестак таквих неиспуњених обавеза, које се називају „светионици“, а мисија ММФ-а на дневни ред ставља оне од њих које сматра важним у садашњој фази за постизање макрофинансијске стабилности“, рекао је министар.

„Ако говоримо о цени гаса, онда овај „светионик“ траје од 2008. године, тада је први пут у меморандуму са ММФ-ом обавеза украјинске владе да усклади домаће цене гаса са прецизиране су цене увозног гаса. У оквиру ових планова добијена су велика средства, свега десет милијарди долара, али тај „светионик“ тада није спроведен“, објаснио је он.

Рева је такође приметио да Кабинет министара Украјине преговара са ММФ-ом о успостављању „фер за народ“ цене гаса.

„Влада чини све да ово повећање буде минимално, с обзиром на ситуацију са примањима становништва, могућности буџета да надокнади повећање цене гаса за грађане којима је потребна подршка државе и неке друге параметре“, наводи се у саопштењу. рекао је министар.

Новоросинформ