Следећа рунда дијалога у Бриселу 16. новембра

Наредни сусрет главних преговарача у дијалогу Београда и Приштине биће одржан у Бриселу у уторак, 16. новембра.

Из Канцеларије за КиM потврдили су за Танјуг да ће директор тог тела Владе, Петар Петковић учествовати у дијалогу заказаном за 16. новембар.

Наводе да је главна тема нове рунде дијалога Заједница српских општина, позивајући се на саопштење ЕУ од 30. септембра.

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да ће делегације Београда и Приштине наставити да разговарају о примени претходних споразума, отвореним питањима и како ићи даље.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и шеф приштинске делегације Бесник Бисљими последњи пут су се састали у оквиру дијалога крајем септембра када је постигнут договор о деескалацији на северу, након тензија које су настале због одлуке Приштине да уведе мере реципроцитета за регистарске таблице возила која из централне Србије улазе у јужну покрајину.

У међувремену, 21. октобра, одржан је први састанак радне групе која је формирана као резултат договора који је постигнут међу странама, а која има мандат да пронађе трајно решење за регистарске таблице.

Радном групом председавају представници ЕУ, а у њој учествују представници Београда и Приштине.

Ова група мора најкасније након шест месеци, тј. у априлу наредне године, да предлог решења представи на највишем нивоу, односно пред председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институције Аљбином Куртијем.

Међутим, нема назнака да ће убрзо, односно пре априла доћи до сусрета Вучића и Куртија, наводи РСЕ.

Портпарол ЕУ Петер Стано инсистира на ставу да дијалог није застао.

„Фокусирани смо на постизање резултата и решавамо проблеме напорним радом. Дијалог није застао и наставља се свакодневним ангажовањима и радом специјалног представника ЕУ, Мирослава Лајчака – не само са странама, већ и унутар ЕУ, у ширем региону, као и на међународној сцени“, закључио је Стано.

РТС