Медији: САД су покушале да прикрију ваздушни напад на Сирију који је однео 70 живота

Њујорк тајмс је позивајући се на своје изворе известио да је војска Сједињених Држава ћутала о ваздушним ударима у Сирији у којима је 2019. убијено 70 цивила.

Према наводима аутора материјала, амерички јуришни авионФ-15Е је 18. марта 2019. године без упозорења бацио бомбу од 500 фунти на становнике града Багуза – гомилу од око 70 жена и деце.

„Након тога авион који их је пратио бацио је бомбу тешку 2.000 фунти, а затим још једну која је убила већину преживелих“, наводи се у чланку.

Истрага Тајмса открила је да је ваздушни напад иницирала тајна америчка јединица за специјалне операције Таск Форце 9, која је била задужена за копнене операције у Сирији.

Аутори такође тврде да је удар у Багузу био једна од највећих цивилних жртава у рату против терориста али то никада није јавно признала америчка војска. Штавише, војска је прикрила стварни број цивила од штрајка, класификовала извештаје и булдожером изравнала место експлозије.

Податке о овом инциденту прикупљао је Тхе Нев Иорк Тимес током неколико месеци на основу поверљивих докумената и описа поверљивих извештаја, као и интервјуа са директно укљученим особљем и званичницима.