Општа радост по ПРВИ ПУТ

Поводом изјаве Мила Ђукановића “Да ће се радо одазвати позиву Специјалног државног тужилаштва”.

Коначно оно што је обрадовало Предсједника државе обрадоваће и саму државу. По ПРВИ ПУТ Мило Ђукановић ће прићи држави а не држава њему. Уколико се сусрет заиста и догоди држава Црна Гора има разлога да слави то своје „ПРВИ ПУТ“. И у буквалном смислу ПРВИ ПУТ сви ће проћи истим путем закона. Предсједник државе ће као и остале странке корачати ходником Тужилаштва не као уважени гост кога на вратима дочекује и срдачно се с њиме рукује насмијани Тужилац, већ као грађанин кога је Тужилац позвао да му постави неколико питања. У згради Тужилаштва Мило Ђукановић по ПРВИ ПУТ неће ОБЕЋАВАТИ већ ОДГОВАРАТИ. Претпостављам да му, какви год одговори били, у Тужилаштву неће ни аплаудирати.

Чак и под условом да је све што се Мила Ђукановића тиче исконструисано, исфалсификовано, лажирано, кривотворено … драгоцјено је за државу да се по ПРВИ ПУТ њен челник повинује њеној најобичнијој административној процедури… Да не приводи у свој кабинет Тужиоца већ да се одазове на Тужиочев позив. Да не остаје хиљадама миља удаљен и од најудаљеније сумње. Да не потписује од стране савјетника сачињено писмено изјашњење и шаље га Тужиоцу. Да Тужиоцу не тумачи геополитичке завјере против нације и идентитета, објашњава покушаје дестабилизације државе, уплитање трећих страна…

Током три деценије континуиране владавине све је у нашој држави било подвргнуто Пословима и Данима првог човјека Партије и Државе и наравно његовим „раније преузетим обавезама“. Подређене су му биле и Влада и Судство и Скупштина. Ријечју све гране и сви нивои власти. Уз то на располагању су му била сва наша времена и сви наши простори, од пјешачких стаза до градских саобраћајница које би се самом његовом појавом аутоматски заблокирале у свако доба дана и ноћи.

Сам чин упућивања судског позива и Предсједников радостан одазив на судски позив, затим Предсједников долазак који ће услиједити дијелом моторизовани, дијелом пјешачки на Тужиочево радно мјесто у Тужиочево радно вријеме сматрам демократским искораком Црне Горе.

Из тог разлога слажем се са Предсједником кога радују демократски искораци Црне Горе. Сматрам да се Предсједниковој радости требају придружити и они који гласају за њега и они који су против њега чиме ће се радост мултипликовати и постати општа радост. Аргументи су следећи.

Све оне који дубоко вјерују у Предсједникову апсолутну невиност желимо подсјетити на Ђукановићеве ријечи које је у сличној прилици упутио свом најближем и најоданијем сараднику Светозару Маровићу.

Црногорски премијер је тада рекао „Желим све најбоље Маровићу у доказивању невиности“. Нека и они пожеле предсједнику ДПС-а исто што је и он пожелио свом потпредсједнику.

Онима који су убијеђени у Предсједникову кривицу и који апсолутно не вјерују црногорском судству остаје за утјеху чињеница да једна ласта (судски позив) не чини прољеће али га најављује. Ближи се прољеће. Долетјеће нам ласте (нови судски позиви).

Ранко Рајковић/ИН4С