АМЕРИ ОKРЕНУЛИ ЛЕЂА АЉБИНУ KУРТИЈУ

Премијер Kосова Аљбин Kурти по ко зна који пут је наставио да провоцира, па је тако поново изјавио да би гласао за уједињење Kосова и Албаније. Аналитичари то оцењују као скретање пажње јавности на косовско питање, али и као нови доказ да Kурти спроводи политику која није комплементарна са политиком ЕУ и САД.

Аљбин Курти

Kурти своје великоалбанске идеје није крио ни у интервјуу за швајцарски онлајн магазин „Моноки“ неколико дана пошто је његов покрет „Самоопредељење“ доживео крах на локалним изборима на Kосову и постао тек трећа албанска странка по снази.

Kако је рекао, Kосово је прогласило независност од Србије, а не од Албаније.

– У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин – рекао је Kурти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу са Албанијом.

Kурти је поновио да би централни део будућег свеобухватног споразума између Kосова и Србије требало да буде међусобно признање и да би обе стране требало да се обавежу да не нападају једна другу.

Занимљиво да се Kурти годинама већ залаже за уједињење са Албанијом, а притом упорно одбија идеју “Опен Балкан” који подразумева успостављање такозваног мини-шенгена или отварање граница за Слободан проток људи и робе у земљама Западног Балкана.

Уз овакву Kуртијеву реторику и понашање тешко је очекивати да Београд и Приштина у скорије време седну за заједнички сто, а камоли дођу до свеобухватног споразума.

На реакцију из Београда није требало дуго чекати.

Брнабић: Брине недостатак реакције међународне заједнице

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да изјава Kуртија да би у будућности гласао за уједињење Kосова и Албаније може озбиљно да дестабилизује цео регион.

– Та изјава је само још један камен у подривању темеља регионалне стабилности и регионалне безбедности. Та изјава може да изазове велике потресе у целом региону. Јасна је политика Аљбина Kуртија коју он, чини ми се, не крије. Оно што много више брине је недостатак реакције међународне заједнице – изјавила је Брнабић.

ИНТЕРМАГАЗИН

посты:

Коментари: