Котович: Новчана транша од ММФ-а неће моћи да спасе украјинску привреду

Транша од 700 милиона долара из Међународног монетарног фонда (ММФ) неће моћи да изведе Украјину из кризе рекао је Тарас Котович виши финансијски аналитичар групе ИЦУ.

Раније је постало познато да ће Кијев након ревизије станд би кредитног програма добити 700 милиона долара: укупан износ узимајући у обзир прву траншу, износиће 2,8 милијарди долара. Поред тога, Одбор ММФ-а одобрио је продужење Споразума о резервацијама до краја јуна 2022. и ревизију програмских плаћања.

Котович је приметио да је продаја валуте Укренерга изазвала извесно јачање гривне али је у року од неколико дана била уједначена потражњом за валутом. Према његовим речима, Народна банка Украјине „продавала је валуту да би обуздала слабљење гривне и за то је продала 108 милиона долара, док је за недељу дана купила само 5 милиона долара“.

„Јачање курса почетком новембра није било дуго и на општој негативној позадини, гривна је ослабила на више од 26,5 гривна/долар. Ни ту није помогло плаћање тромесечних пореза које традиционално доприноси јачању гривне. Највероватније ће гривна ослабити, али ће остати у прилично познатом коридору од 26,5-27 гривна / долар “, нагласио је експерт.