Аустрија забрањује скуп у Блајбургу

Неуобичајено оштрим језиком је аустријска национална телевизија ОРФ пренела вест да „Аустрија убудуће забрањује хрватску ревизионистичку манифестацију у Блајбургу“.

ОРФ у извештају наводи да је „усташки сусрет у Блајбургу заувек историја“, као и да ће Влада у среду прогласити забрану после многих година критика.

„Тај скуп је увек најављиван као црквени догађај, док се у стварности радило о сусрету старих и нових нациста који су се окупљали да славе фашистички усташки режим“, каже се у извештају ОРФ-а.

Аустријским гледаоцима се објашњава „да се на годишња окупљања долазило са фашистичким симболима на заставама и мајицама, окупљало се на хиљаде десних екстремиста, с њима заједно измешани припадници хрватске цркве и државе“.

„Велики део жртава побијених у масакру 1945. су били усташки војници. Фашистичко-терористичка усташка држава била је на страни Хитлера, држала је концентрационе логоре. На скупу у Блајбургу су злочини усташа слављени или прећуткивани“, додаје ОРФ.

Аустријски Зелени већ деценијама критикују та окупљања. „Мислим да смо у Аустрији и Корушкој премало обраћали пажњу на то какав ревизионизам се ту збивао и који се простор давао неонацистичким и десно екстремистичким групацијама“, каже Олга Фоглауер из странке Зелених.

Прошле године након одлуке парламента, за коју су гласале све странке осим Слободарске, Министарство унутрашњих послова је овластило групу специјалиста за историјску и правну процену хрватског скупа у Блајбургу. Резултат њихове процене је да хрватска комеморација у Блајбургу крши аустријски закон којим се забрањује нацистичко деловање и пропаганда.

„Члан 9 аустријског Државног уговора из 1955. забрањује националсоцијалистичко деловање, али и фашизам у сваком облику. Годишња окупљања у Блајбургу потпадају под тај члан“, додаје Олга Фоглауер.

Овај догађај непосредно следи након што је хрватски председник Зоран Милановић назвао деловање аустријских власти у епидемији „фашистичким“, циљајући на најновији локдаун и увођење обавезне вакцијације. Након тога се јавно извинио председнику Ван дер Белену, и само њему, али одмах додао да су „аустријски политичари инертни и спори“, што је интернационални код за „глупи“.

Забрану скупа у Блајбургу не треба гледати као одговор на последњи низ Милановићевих увреда, овог пута усмерених против Аустрије. Беч је већ пре четири године изрекао привремену забрану скупа у Блајбургу, а прошле године наручио вештачење правника и историчара као основу за коначну одлуку.

Милановићеве увреде су вероватно само допринеле да језик владиних и медијских саопштења буде директан и без трунке дипломатске замагљености.

ИЗВОР:
РТС

АУТОР:
ВЕСНА КНЕЖЕВИЋ, ДОПИСНИЦА РТС-А ИЗ БЕЧА