Државна гранична служба Украјине започела је специјалну операцију на граници са Белорусијом

У Украјини у близини белоруске границе покренута је специјална операција „Полесје“, чији је главни циљ решавање ситуације са илегалним мигрантима. Ово је објавила прес служба Државне граничне службе Украјине на својој Фејсбук страници.

„На граници са Републиком Белорусијом почела је заједничка специјална гранична операција „Полесје“. Координира Државна гранична служба и спроводи се заједно са Националном гардом, Националном полицијом, Оружаним снагама Украјине и другим укљученим резервама. То су даље мере за повећање безбедности и заштите украјинске границе, како би се спречила миграциона криза и супротставили илегалним активностима“, саопштио је ресор.

Руковођење специјалном операцијом преузеће међуресорни координациони штаб и координационе контролне групе. Границу ће контролисати појачана гранична стража. Такође се напомиње да ће се у заштити украјинске границе активно користити авијација, беспилотне летелице и друга техничка средства осматрања.

„Поред тога, предвиђено је значајно јачање граничног режима на украјинско-белоруској деоници државне границе. Унутар контролисаних граничних подручја на путу ће бити постављени контролни пунктови. Такође, биће патролирани главни правци који воде ка граници, провераваће се аутобуске и железничке станице“, истакли су у Државној граничној служби Украјине.

Ситуација са мигрантима ескалирала је на граници Белорусије и Пољске 8. новембра. Неколико хиљада избеглица жели да се пресели на територију Европске уније. Како је раније пренео Њуз Фронт на пољско-белоруској граници забележена је појачана активност америчког ратног ваздухопловства.

посты:

Коментари: