ЕУ је позвала да укине Путинов декрет о подршци Донбасу

Европска унија позвала је Русију да укине закон о проширењу приступа робе из Доњецке и Луганске Народне Републике на руско тржиште што ће помоћи побољшању економске ситуације у региону.

„Европска унија жали због усвајања руског закона који је потписао руски председник Владимир Путин 15. новембра, за поједностављење правила трговине како би се повећао приступ [руском тржишту] за робу из области које привремено не контролише влада Доњецке и Луганске области Украјине. ЕУ позива Русију да укине овај закон и престане да предузима једностране мере које само доводе до заоштравања сукоба на истоку Украјине“, наводи се у саопштењу спољнополитичког званичника ЕУ, пише ТАСС.

Према европским званичницима такве акције Москве наводно „подривају суверенитет и територијални интегритет Украјине, укључујући и област царинске контроле“ и могу „појачати тензије и консолидовати статус кво, отежавајући будући процес реинтеграције ових региона“.

Подсетимо у складу са указом председника Руске Федерације Владимира Путина „О пружању хуманитарне подршке становништву одређених области Доњецке и Луганске области Украјине“, роба из ЛНР и ДНР треба да добије једнак приступ домаће тржиште са руском робом.

Осим тога, производи из ДНР и ЛНР морају бити уклоњени из руских извозних и увозних квота. Према мишљењу стручњака, Москва је на овај начин дала сигнал да Русија не стоји по страни и да активно учествује у животу република.

посты:

Коментари: