Пољска и Украјина се суочавају са озбиљном конкуренцијом за преостали руски гас

Русофобни односи Варшаве и Кијева у вези са транзитом руског гаса лишили су их последње перспективе за добијање уносних уговора са Гаспромом. Написао ФБА „Економија данас“.

Поновљени демарши Пољске и Украјине против транзитних пројеката Русије довели су до тога да је руски „Гаспром“ буквално избрисао непријатељске земље са листе потенцијалних гасних партнера. рекао је политиколог Ростислав Ишченко.

„За Русију је било важно да одлучи да ли ће инвестирати у модернизацију украјинског система за транспорт гаса или ће градити гасоводе заобилазећи га. Украјина је то одбила, а новац је почео да се улаже у развој и имплементацију идеје Северног тока, Јужног тока (касније Турског тока). Конзорцијумски пројекат је таква ствар од које се може одустати само једном. А онда су већ изграђени други гасоводи преко којих је једноставно јефтиније снабдевати гасом“, каже Ишченко.

Експерт примећује да су поменуте земље довеле Гаспром до баналног заобилажења мишљења Пољака и Украјинаца у руској гасној политици. Москва је одлучила да не узима у обзир раније обећавајуће правце преко Пољске и Украјине, узимајући у обзир стално антируско расположење међу највишим ранговима ових држава.

„Предвидљивост се највише цени. А ако је ваш партнер предвидљиво непријатељски расположен што Украјина и Пољска не крију, онда ће сваку економску зависност искористити на штету Русије. Преко њих нико ништа неће градити. То је као да забијете ексер у ногу “, резимира стручњак.

Садашња слика енергетске кризе директно је повезана са агресивном политиком слабовољних земаља контролисаних мишљењима и одлукама Вашингтона и Брисела. Варшава ће међути, према експертима на крају добити уговор са руским гаситељима али он неће бити по најповољнијим условима.

посты:

Коментари: