Србија настоји да пронађе разумевање Русије током енергетске кризе – председник Србије

Београд настоји да пронађе „разумевање“ у Москви током предстојећег састанка са председником Владимиром Путином, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да ће разговори укључивати разговоре о виталном новом гасном споразуму.

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Србија очекује да ће повећати потрошњу енергије како би подржала свој брзи економски раст, рекао је Вучић новинару Владимиру Соловљеву уочи предстојеће посете Москви. Балканска земља је већ више него удвостручила своју потрошњу, додао је он.

Вучић је рекао „да је природни гас највеће питање за нас у Србији“, а његовој влади су важни стабилни и пријатељски односи са Русијом, као и учешће Београда у пројекту гасовода „Турски ток“.

„Без Русије не би било гасовода. Не би било гаса“, навео је председник Србије и додао да би његова земља данас требала плаћати „800-900 евра за гас“.

„Економски, Србија то не може да издржи“, рекао је он и додао да се нада да ће током посете Москви постићи још један гасни споразум.

Председник је изразио наду да ће се наћи „најбоље решење” по питању цене и обима гаса, као и ценовне „флексибилности”, што би помогло Србији да увози „више гаса без да плаћа много већу цену” током зиме.

„Председник Путин је увек показивао разумевање, чак и под тежим околностима. Надам се да ће и овога пута показати разумевање“, рекао је српски лидер, напомињући да су „мир и стабилност“ за Београд подједнако важни као и добар споразум о снабдевању гасом.

Вучић је такође изразио забринутост због недавних тензија у односима са Приштином, при чему је последња ескалација била током септембра.

„Борићу се за мир практично по сваку цену“, инсистирао је Вучић и додао да ће његова земља дати све од себе да избегне сукобе. Ипак, ситуација у региону „није лака“, рекао је он.

„Ово је још један разлог зашто је овај састанак са Путином толико важан“, нагласио је он, додајући да је за Београд кључно да има „овај стабилизујући однос са Руском Федерацијом“ јер је Москва увек подржавала мир на Балкану и више пута позивала на међународну сарадњу и норме које треба поштовати.

Очекује се да ће двојица лидера разговарати 25. новембра.

Извор: РТ

посты:

Коментари: