Украјина жели да прима још 15 година накнаде за транзит руског гаса

Украјина жели да продужи своје уговоре о транзиту гаса са руским енергетским гигантом „Гаспромом“ на више од једне деценије, открио је украјински премијер, упркос сталним напорима Кијева да заустави завршени гасовод „Северни ток 2“.

Говорећи у интервјуу за америчко државно издање РФЕРЛ (регистровано као страни агент у Русији), Денис Шмихал је саопштио да влада његове земље настоји да продужи споразум према којем Москва извози залихе преко совјетске надземне гасне мреже.

Према његовим речима, земља тренутно „преговара са нашим европским партнерима“ „јер од њих зависи и продужење овог уговора“.

Уговор који је тренутно на снази гарантује постојеће количине и транзитне накнаде до 2024. године, предвиђајући 65 милијарди кубних метара гаса 2020. и по 40 милијарди кубних метара сваке године од 2021. године. Украјински премијер је рекао да би било идеално да се „ови услови продуже за 15 година“.

Шмихал је такође рекао да је Украјина спремна да повећа транзит гаса на 55 милиона кубних метара, ако „Гаспром“ жели да прихвати понуду.

Кијев је отворено изразио бојазан да би могао остати без прилива новца од такси за транзит јер би Русија могла обуставити транзит гаса кроз Украјину када почне да испоручује гас у западну Европу кроз недавно изграђени подводни гасовод „Северни ток 2“ кроз Балтичко море. Међутим, сертификација гасовода суспендована је прошле недеље док се компанија не реорганизује у складу са немачким законом. Украјина је упозорила да ће изгубити милијарде долара ако јој се прекине витална финансијска линија, те је навела да је одлагање сертификације гасовода последица њеног сопственог лобирања.

У разговору за британски „Фајненшел тајмс“ раније овог месеца, Јуриј Витренко, шеф украјинске државне гасне компаније „Нафтогас“, отишао је толико далеко да је устврдио да нови пројекат ескалира „шансе за велики рат између Русије и Украјине“. Према његовим речима, потенцијално заобилажење Кијева од стране Москве могло би да учини Кијев рањивијим за „инвазију“.

Украјински председник Владимир Зеленски такође је осудио руски подухват и обећао да ће Кијев „наставити борбу“ против нове гасне мреже „до и након њеног завршетка“.

Његов руски колега Владимир Путин је, међутим, покушао да увери стране да неће бити манипулација великим плановима снабдевања гасом.

„Прво, не треба никога да доводимо у тешку позицију, укључујући Украјину, упркос свим сложеностима у вези са руско-украјинским односима данас“, рекао је он.

„Друго, не треба да подривамо кредибилитет `Гаспрома` као поузданог, апсолутно поузданог партнера у сваком погледу.“, додао је Путин.

Тензије су се распламсале између две земље током протеклих неколико дана, а Кијев тврди да би наводно гомилање руских трупа код заједничке границе са Русијом могло бити претходница инвазији. Москва то апсолутно негира, истичући да је „кретање наше војне опреме или јединица преко територије Руске Федерације искључиво наша ствар“.

Извор: РТ

посты:

Коментари: