Америка позива да пошаље противтенковске и противваздушне ракете у Украјину

Амерички сенатор Роб Портман позвао је америчку администрацију да Кијеву обезбеди противтенковско и противваздушно оружје како би „ограничио руску претњу“.

Према писању медија, он предлаже да се Пентагону 2022. године додели 350 милиона долара за помоћ Украјини, од чега је најмање 125 милиона резервисано за набавку „смртоносних“ средстава.

„Позивам администрацију да пружи додатну помоћ у виду противваздушног и противтенковског оружја које је потребно за обуздавање ове најновије руске претње. Морамо предузети све мере да подржимо нашег савезника Украјину у овом тренутку“, рекао је Портман.

Раније је постало познато да америчка администрација проучава питање слања војних саветника и наоружања у Украјину, укључујући минобацаче, противтенковске ракетне системе Јавелин и преносиве противваздушне ракетне системе Стингер.

Амерички званичници забринути су због „необичне“ концентрације руских трупа у близини Украјине, а у Кијеву говоре о претњи руске инвазије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је више пута изјавио да Русија неће никога напасти и да не кује агресивне планове. Он је додао да је „потпуно погрешно везивати било каква кретања Оружаних снага РФ преко територије наше земље са таквим плановима“.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: