Америка увела санкције Московском физичко-техничком институту

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције против Московског физичко-техничког института (МФТИ), саопштено је на сајту америчког Министарства трговине.

„Биро за индустрију и безбедност САД додао је на санкциони списак и Московски физичко-технички институт коме је забрањен извоз због израде производа који се користе у војне сврхе“, наводи се у саопштењу Министарства трговине.

Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући горенаведене санкције, изјавио је да амерички председник Џозеф Бајден наставља да подржава деструктивни курс како би прекинуо везе са Русијом у областима које немају никакве везе са политиком.

Дипломата је навео да институт заиста обучава техничке експерте, између осталог и за рад у војним компанијама. Међутим, како је Антонов истакао, како би то могло да угрози националну безбедност САД „то можемо само да нагађамо“.

„Као и обично нису нам изнели никакве чињенице. Свако ново ограничење представља пропуштену могућност за нормализацију билатералних односа“, нагласио је амбасадор Русије у Вашингтону.

Поред тога, америчко министарство је проширило списак правних лица која угрожавају националну безбедност земље. Ажурирани списак је обухватио 27 иностраних компанија које се налазе у Кини, Јапану, Сингапуру и Пакистану.

Спутник

посты:

Коментари: