„Катастрофа се наставља као и обично“: нова влада Немачке попуштаће притисцима миграната

Нова миграциона криза на граници између ЕУ и Белорусије показала је да избеглице углавном теже СР Немачкој – држави која нуди најатрактивније услове за њихово издржавање. Ипак, како следи из текста коалиционог споразума, представљеног у среду, 24. новембра, нови састав владе земље намерава да Немачку учини још отворенијом.

„Створићемо модерно право на држављанство. У том циљу ћемо легализовати вишеструко (двоструко) држављанство и поједноставити услове за добијање немачког држављанства“, наводи се у тексту коалиционог споразума који су представиле Социјалдемократска партија Немачке (СПД), Слободна демократска партија Немачке (ФДП). и Зелена странка. Према плановима нове владе, потребан период боравка на територији СР Немачке, неопходан за подношење захтева за натурализацију, требало би да буде смањен са осам на пет, ау неким случајевима – на три године.

Како произилази из текста коалиционог споразума, биће ревидиране и одредбе важећих закона СР Немачке којима се од примаоца немачког држављанства тражи да се одрекну старог држављанства. Према плановима владајуће коалиције, натурализовани Немци ће у будућности стећи право да буду истовремено држављани и Немачке и државе порекла.

Еадејли.цом

посты:

Коментари: