У Фајзеру: Украдени подаци о вакцини против ковида

„Фајзер“ тужио дугогодишњу запослену због наводне крађе „великог броја“ поверљивих докумената, укључујући и оне повезане са вакцином против короне.

У тужби која је поднесена у уторак у савезном суду у Сан Диегу, „Фајзер“ је рекао да је реч о запосленој Сијао Ли Ћун, која је прекршила свој уговор о поверљивости преневши више од 12.000 датотека, без дозволе, на своје личне рачуне и уређаје са свог пословног лап-топа.

„Због великог броја докумената које је госпођа Ли незаконито присвојила, ‘Фајзер’ тек треба да утврди обим пословних тајни и поверљивих информација које она поседује“, саопштила је компанија.

Наводни украдени материјали укључују „приручник“ од 24. септембра који садржи интерне процене и препоруке о Фајзер-Бајонтек вакцини против коронавируса, затим „Фајзеров“ однос са немачким партнером за вакцине, као и презентације повезане с антителима против рака.

Из компаније „Фајзер“ је речено да је Ћун, која је била помоћница директора за статистику, у више наврата покушавала да прикрије трагове онога шта је урадула. Такође се наводи, да је окривљена обманула „Фајзер“ о томе што је узела, како је то узела, када и зашто је то учинила и где се налазе украдени подаци.

Наведено је и да је Ћун у компанији радила 15 година, али да је скоро примила понуду за нови посао у компанији „Ксенкор Инц.“, калифорнијској компанији која се фокусира на лечење рака и аутоимуних болести.

Из „Фајзера“ су навели и да се њихова компанија суочава с великим проблемом – да конкуренти покушавају да им преотму запослене током целе ове године.

Б 92

посты:

Коментари: