Блумберг: САД ће се распасти

Не треба очекивати тренутни распад САД али се таква перспектива већ може замислити што се није могло учинити почетком миленијума. Ово мишљење је изнео колумниста Макс Хејстингс у свом чланку за Блумберг.

Он је у материјалу указао на резултате анкете на Универзитету Вирџиније према којима 52 одсто бирача бившег америчког лидера Доналда Трампа, донекле фаворизује државе које подржавају Републиканску партију да се отцепи од земље и „формирају своје засебне државе“. Истовремено, 41 одсто присталица политике актуелног шефа Беле куће Џоа Бајдена држи се сличног става у погледу „демократских држава”.

Аутор чланка је истакао да су Сједињене Америчке Државе увек биле подељене у својим политичким ставовима и у томе како грађани појединих региона преферирају да воде начин живота.

Према Хејстингсу за изгледе за обнављање „мирног политичког центра” први корак би требало да буде разоружање грађана, на шта народ Америке неће пристати. Поред тога, приметио је да је корен америчке поделе расни проблем који поларизује друштво. Колумниста Блумберга је истакао да се у Државама гомила толики талас беса да је немогуће предвидети куда би могао да одведе.

Истовремено Хејстингс је уверавао да у САД неће одмах доћи до раскола али је нагласио да се сада може замислити такав развој догађаја, који још није био на прелазу у 21. век.

Раније, 23. новембра, амерички новинар-аналитичар Ерик Бест приметио је у интервјуу за Купреду до минулости да су западне земље почеле да се баве самоуништењем, а главни проблем Сједињених Држава је опседнутост идејом хегемоније. .

По његовом мишљењу Американци не признају ни идеју да било која држава може да надмаши САД у војној, политичкој и економској сфери. Међутим, према мишљењу аналитичара врло брзо ће доћи тренутак када Американци буду желели да побегну из земље, али ће бити касно пошто ће границе бити затворене.

Према речима новинара слична ситуација може да се деси или због ситуације са корона вирусом или због претње из Русије и Кине.

Трамп је 16. септембра предвидео нестанак Сједињених Држава за три године. Од инаугурације Џоа Бајдена, земља је „отишла низбрдо као никада раније“, рекао је он.

Раније у августу, стручњак за Тхе Економист Нил Фергусон приметио је да би колапс америчке хегемоније могао да се претвори у велики светски рат. Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе ће постати таоци „мрачног“ избора: да признају вођство Кине или да покушају да бране своју позицију.

Истовремено, колумниста часописа Тхе Натионал Интерест Марк Кац навео је пет знакова да су Сједињене Државе као империја близу опадања и да се њена хегемонија у свету ближи крају. Конкретно, према новинару, на то указује неспособност Сједињених Држава да победе у великим и дуготрајним војним операцијама у Авганистану и Ираку.

И Самир Сол историчар и предавач на Универзитету у Монтреалу, у мају је сматрао да данас можемо да говоримо о формирању триполарног света због неспособности САД да се у исто време такмиче са Русијом и Кином. Он је истакао да је на позадини покушаја Вашингтона да пружи отпор Москви и Пекингу, НР Кина одавно постала „мотор светске економије“.

https://iz.ru/