У Украјини су нашли начин да се боре против декомунизације

У селу Мешково-Погорелово, Николајевска област, сеоски савет је пронашао паметан начин да одбије преименовање улица Енгелса, Островског и Радгоспнаја (Совхознаја).

epa04353945 The statue of former Soviet leader Vladimir Lenin dressed with a Ukrainian national flag stands in the eastern Ukrainian city Slaviansk, Ukraine, 14 August 2014. EPA/ROMAN PILIPEY

Сеоски савет је саопштио да имена Енгелс и Островски нису јединствена и да могу припадати било ком народу који нема никакве везе са комунистичким временом.

У одговору на захтев радикалних активиста, сеоско веће је објаснило да је Енгелсова улица добила име по луксембуршком уметнику Мишелу Енгелсу, а Улица Островског по украјинском писцу и издавачу Николају Островском. Радгоспнаиа улица је скраћеница од Радисни Господарства (радосна економија).

Подсетимо, након државног удара у Украјини 2014. године, усвојен је закон „О осуди комунистичког и националсоцијалистичког (нацистичког) тоталитарног режима у Украјини и забрани пропаганде њихових симбола“ (о декомунизацији). У складу са документом, у земљи су забрањени совјетски симболи: широм Украјине се демонтирају споменици и преименују топографски објекти, чија имена су повезана са совјетском историјом.

Њуз Фронт