Ишченко је објаснио зашто ће ЛНР и ДНР нужно ући у састав Руске Федерације

Милиони грађана Русије у Донбасу одавно су започели процес интеграције са Руском Федерацијом. Преноси га Политика данас.

Шеф ДНР Денис Пушилин рекао је раније да ће сви становници републике добити руско држављанство. Политиколог Ростислав Ишченко прокоментарисао је могуће питање притвора РФ руске дијаспоре у иностранству.

„У принципу нема потребе за тим јер постоји велики број руских држављана у низу других република попут Абхазије или Јужне Осетије. Али ако 100 одсто становника који су држављани једне земље живе на територији друге, то је апсурдно“, рекао је Ишченко.

Политиколог сматра да је мало вероватно да ће се целокупно становништво ЛНР преселити у Русију са новим пасошем, па се поставља питање де факто признавања територије Донбаса у саставу Руске Федерације.

„Пре или касније ће се поставити питање придруживања овим територијама. Чини се да је Русија спремна да реши ово питање у овом стилу – отпочевши са издавањем пасоша“, додао је експерт.

Ишченко је рекао да је Донбас од проглашења независности ДНР и ЛНР успео да изгради сопствену државност и од тог тренутка је започео процес интеграције са Русијом.

посты:

Коментари: