Један услов у споразуму са ММФ-ом ће из корена променити ситуацију у Украјини

Кијев је потписао нови меморандум са ММФ-о чија је једна клаузула способна да потпуно уништи украјинску економију. Приповеда ФАН.

Најважнију тачку договора на дужи рок промашили су украјински стручњаци што би наредних година могло да одигра сурову шалу са Незалежном. Ово мишљење је изнео бивши министар економије Украјине Виктор Суслов.

„Најважнија тачка садржана у меморандуму са ММФ-ом је да ће почев од маја 2022 главна и једина компанија за производњу гаса у Украјини, Укргасвидобуванниа, која испоручује 14-15 милијарди кубних метара гаса годишње, продавати од 40 до 50% гаса искључиво на берзи уз једнак приступ за све купце. А од 2024. 100% произведеног гаса ће се продавати на овај начин“, рекао је експерт у етеру канала УКРЛиве.

Украјински гас ће се транспортовати ГТС-ом у Европу и тамо ће се продавати на берзи. Напомиње се да ће Украјина бити принуђена да купује сопствени природни гас по ценама чак вишим од оних које се сада примећују. Само једна клаузула меморандума доводи у питање наставак постојања металургије и хемијске индустрије у земљи, а да не говоримо о непостојању баналне могућности да се грејна сезона проведе следеће зиме.

Мислим да је ова тачка генерално кључна у овом меморандуму.

Једно такво опредељење могло би из корена да промени ситуацију у нашој земљи. Ако хемијска индустрија лаже, биће потпуно уништена. Најснажнији ударац биће на металургију која такође троши доста гаса. Али, што је најважније може се десити невероватан ударац за наше комуналије, посебно грејање. Онда није јасно како ћемо преживети следећу зиму“, наглашава бивши министар Суслов.

Раније је постало познато да украјинска гасна компанија лицитира европски гас за сопствени, обећавајући грађанима Незалежне поуздану грејну сезону.