Москва о захтеву за безбедносне гаранције НАТО: Погодили смо у нерв

Председник Русије Владимир Путин је предлогом о писаним гаранцијама безбедности „погодио нерв“ када је реч о ситуацији у евроатлантском региону, оценио је заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков. Он каже и да би било наивно очекивати да Русија у скорије време добије те гаранције од Запада.

„Наивно би било очекивати да ћемо гаранције добити ускоро, онако како је то формулисано“, рекао је Рјабков током брифинга у МИА „Русија севодња“.

Додао је да ако Америка одбије те гаранције последица ће бити – погоршање ситуације.

„Треба имати у виду да ако опоненти на тој страни, пре свега САД, али и друге земље-савезнице, тзв. истомишљеници Америке, одбију то, покушају да то питање блокирају, то ће неизбежно за последицу имати погоршање ситуације у области њихове безбедности“, рекао је руски званичник.

Ако не постигнемо договор приближићемо се озбиљној конфронтацији, истакао је Рјабков.

О тим гаранцијама, додао је, могло би да се дискутује у оквиру дијалога Русије и Америке о стратешкој стабилности.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток.

Путин је нагласио да је најважнији задатак руске дипломатије: добијање поузданих и дугорочних гаранција безбедности.
Руски председник је недавно говорио и о „црвеним линијама“ за Русију и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе.

У међувремену, Путин је разговарао са америчким лидером Џозефом Бајденом, а према речима његовог саветника за националну безбедност Џејка Саливана, председник током разговора није направио никакве уступке руском лидеру по питању могућности ширења НАТО-а или смањења присуства америчких трупа у Европи, преноси Спутњик.