САД глобални шампион смртности међу ковид пацијентима

Број умрлих од ковида-19 у САД је, према најновијем билансу, премашио 800.000, што се сматра двоструко трагичним податком, јер је више од 200.000 њих преминуло након што је вакцина постала глобално доступна, наводи се у извештају престижног Универзитета Џонс Хопкинс.

Сједињене Америчке Државе имају највећи број евидентираних смртних случајева ковид пацијената у свету и та бројка је отприлике једнака укупном броју смртних случајева у САД од последица кардиоваскуларних обољења и можданог удара, преноси АП.

Становништво САД чини око 4 одсто светске популације, али зато је у Америци преминуло 15 одсто од укупно 5,3 милиона смртних случајева оболелих од корона вируса у целом свету.

Верује се да је прави број смртних исхода у САД, али и широм света, знатно већи од званично евидентираног, због бројних случајева који су били занемарени или прикривани.

Помно праћење модела предвиђања који је урађен на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс, показује да ће до 1. марта идуће године у САД укупна смртност од последица инфекције корона вирусом премашити 880.000.

Највише умрлих до сада је било међу невакцинисаним и у старијој популацији, а више Американаца је умрло 2021. него 2020. године и смртност у САД поново расте алармантном брзином, упозорава се у извештају BBC.

Последњих 100.000 смртних случајева евидентирано је у последњих 11 недеља током којих су америчка стопа и темпо смртности надмашили све друге земље света.

„Таласи болести које смо виђали до сада наставиће се све док не постигнемо колективни имунитет. Једноставно, још увек нисмо дошли до те тачке“, рекла је др Кери Алтоф, епидемиолог са Универзитета Џонс Хопкинс.

Председник САД Џозеф Бајден назвао је пандемију „трагичном прекретницом“.

РТВ