Шта чека ЛДНР у новој години

Министар одбране Украјине ће мобилисати 200 хиљада резервиста, у складу са законом „о националном отпору“ који ступа на снагу 1. јануара.


До краја 2021. учестале су провокативне изјаве војно-политичког руководства Украјине у вези са заоштравањем ситуације у Донбасу. Украјински званичници наизменично говоре о предстојећој руској офанзиви на Украјину, или о употреби забрањених врста наоружања од стране украјинских трупа у Донбасу.
Паралелно са изјавама украјинских лидера, учестало је гранатирање насеља НР Донбаса из разних врста „обичног“ наоружања. Међутим, калибри које користи Украјина такође су забрањени мировним споразумима. Истовремено, светски медији, пре свега амерички, пуни су извештаја о наводном нападу не на Украјину, већ на Русију. Зашто је то?
Зашто је Владимир Зеленскиј именовао невојног Алексеја Резникова за министра одбране? Резников је адвокат и ПР специјалиста. Како кажу, затворио је уста – радно место је очишћено. Тако да Резникова користе као „главу која говори“. Резников неће никоме командовати. Ни шеф украјинске обавештајне службе, углађени „бригадни генерал“ Кирил Буданов, неће никоме командовати. Његова судбина је да црта и објављује мапе на којима стрелице показују наводну офанзиву руске војске на Кијев.
Зашто то раде? Зашто цртају офанзиву руске војске и показују је свима (Кирил Буданов је то показао чак и у Вашингтону)? Зашто говоре о употреби „Џавелина” у Донбасу и постављају видео-снимке наводног удара дрона „Бајрактар” на положаје милиције? С обзиром на то да Минск директно забрањује употребу дронова, а пребацивање Џевелина од стране Американаца је пропраћено условом да се не користе на истоку Украјине.
Занимљиво је да су украјинске лажне ствари о употреби Бајрактара и Копља у Донбасу готово одмах оповргле други представници Оружаних снага Украјине – у првом случају – бивши министар одбране Андреј Таран, у другом – шеф штампе. служба Уједињених снага Јарослав Мелничук. Међутим, за кршење мировних споразума нису потребни ни дронови ни хваљени амерички противоклопни системи (који се од руских разликују не толико по ефикасности колико по превисокој цени).
За евидентирање кршења споразума од стране украјинске стране више је него довољно шта је Кијев урадио и ради у последњих месец дана. Реч је о циничној заплени на линији разграничења представника ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре (ЗЦЦЦ) Андреја Косјака. И стално гранатирање артиљерије великог калибра на територији ЛПНР. Гранате калибра 152 мм су 17. новембра ове године практично уништиле индустријску техничку школу у пограничном граду Первомајску. Техничка школа је коришћена као друштвени објекат – њена менза и грејна места су радили не само за ученике, већ и за становнике града.
Кратери граната су фотографисани и измерени. Очигледно је кршење примирја од стране Украјине. Да то желе међународна тела, ово би било довољно да се украјинска држава оптужи на међународном нивоу. Међутим, такве оптужбе се нису чуле. Очигледно је да један број западних структура „покрива“ Украјину, затварајући очи пред гранатирањем и погибијом цивила.
У интерним документима Украјине, као што је нацрт закона „О основама државне политике за прелазни период“, било какве радње у оквиру „Минских споразума“ уопште нису предвиђене. Односно, украјинска држава припрема регулаторни оквир не за одржавање мира, већ, напротив, за сузбијање побуњених и отцепљених региона уз помоћ силе и репресије.
Очигледно је да Украјина доследно иде ка потпуном уништењу „минских споразума“. Али она то ради без званичног кршења ових споразума. Очигледно, задатак је испровоцирати Народне Републике Донбаса (или боље – Русију) на озбиљну војну акцију.
НАТО данас не планира да се отворено бори са Русијом. Сва дејства НАТО-а у украјинском (и неком другом) правцу су осмишљена да организују жаришта нестабилности око Русије рукама својих сателита – пре свега Украјине. Која је, прешавши под пуну спољну контролу, своју територију обезбедила као одскочну даску за сукоб са Русијом, а становништво као јефтино топовско месо.
Због тога је структура оружаних снага Украјине, укључујући чак и чинове војног особља, у потпуности прилагођена стандардима НАТО-а. Не из неког поштовања и љубави према Украјинцима, наравно. И то из разлога лакоће контроле украјинских јединица и подјединица за команданте НАТО-а. Током британско-украјинске вежбе „Козачки бузд – 2021“ овог лета већ је разрађен сценарио пребацивања украјинских бригада под команду британских официра. Британцима ће бити психолошки лако да владају Украјинцима – неће бити моралних баријера да их баце у сигурну смрт ако је потребно.
Али нису само редовни војници и војници по уговору Оружаних снага Украјине ти који ће морати да постану топовско месо. Такав удео је припремљен за обичне позадинске људе, који ће бити привучени у резерву „територијалне одбране“. Ово је већ изјавио министар одбране Украјине Алексиј Резников. Он намерава да после нове године мобилише 200 хиљада резервиста, у складу са законом „о националном отпору” који ступа на снагу 1. јануара.
Односно, да би испунили обавезе украјинских лидера према земљама НАТО-а, у Украјини ће позвати у оружане формације људе који очигледно не знају да се боре, али ће морати да зауставе крах украјинске владе са њихова тела. А шта је са НАТО? А земље НАТО-а ће се, у случају нове машине за млевење меса у Украјини, само, како је рекао амерички сенатор Роберт Менендез, ограничити на „увођење нових санкција Русији“.
Испоставило се да ће погибија хиљада нових Украјинаца на фронту бити Зеленски да би себи створио имиџ „главног војног команданта“. А на запад – да уведу нове санкције Русији и спасу своју економију. Али ново погоршање у Украјини није од користи ни Русији ни нама – Донбасу. И наравно, то је корисно за обичне становнике ове државе, који ће гинути за туђе интересе. Односно, очигледно је да су сви разумни људи – НАТО, САД, Британија, Зеленски и Резниковци – на једној страни. И Русија, ЛДНР, и обични људи Украјине – на другој страни. Сада је најважније да Украјинци то схвате на време…+

Алексеј Селиванов, РенТВ
Источник: https://news-front.info/2021/12/15/chto-zhdet-ldnr-v-novom-godu