Од данас угоститељима ограничено радно време до 22 сата

У Аустрији су данас ступиле на снагу пооштрене епидемиолошке мере, које су донеле ограничење радног времена угоститељима до 22 сата.

Такође, предвиђена је и строга контрола поштовања „2G“ правила, то јест у угоститељске објекте могу ући само вакцинисани или излечени од ковид-19.

Додатно томе сви гости морају имати место за седење, и приликом кретања кроз објекат носити FFP2 маску.

Ограничењем радног времена угоститељским објектима онемогућена је прослава Нове године, за коју су се многи ресторани, кафићи припремали и неки од њих чак и продавали резервације.

„Нажалост ово није година за новогодишње журке“, поручио је вицеканцелар Вернер Коглер.

Угоститељи, на другој страни, љути одлуком власти, указују да ова мера неће спречити ширење корона вируса, јер ће грађани Нову годину дочекати на другом месту, на којем нема “2G” контроле.

Због ове мере више угоститеља је одлучило да уопште ни не отвара своје локале до после школског распуста, 10. јануара.

Иначе, поново се, после божићне паузе, примењује локдаун за невакцинисане, који не могу напуштати свој дом без разлога, односно ако не иду на посао, у куповину намирница, у апотеку, да се прошетају сами, или код лекара.

Исто тако на снази је и пооштрени режим за улазак у Аустрију, према којем у земљу могу, без карантина, ући само вакцинисане или излечене особе уз негативан PCR тест не старији од 48 сати, или лица која су примила и бустер дозу, то јест три дозе вакцине против корона вируса.

РТВ