Провера технолошких процеса – представник СЗО на признању „Спутњика В“

Представница Светске здравствене организације (СЗО) Маргарет Харис рекла је да је поступак за признавање руске вакцине против КОВИД-19 одложен због провере технолошких процеса.

„У СЗО имамо процедуру за упис у такозвани регистар средстава за коришћење у ванредним ситуацијама. Тражимо документарне доказе о безбедности и ефикасности [лека], као и документацију о технологији производње“, рекао је Харис у интервјуу за РТ.

Портпарол СЗО је додао да је за проверу технолошких процеса често потребно много времена које се троши на „сазнавање свих детаља, вршење инспекције и друго да би се вакцина дала зелено светло“. Према њеним речима,сличну процедуру прате и други регулатори што често може довести до кашњења у признавању лекова.

Шеф Регионалне канцеларије СЗО за Европу Ханс Клуг раније је рекао да би руска вакцина против корона вируса Спутњик В могла бити одобрена у првом кварталу 2022. године. Он је нагласио да здравствени сектор, укључујући и вакцине, треба да буде потпуно ван политике.

Кирил Дмитријев шеф Руског фонда за директна улагања (РФИФ) истакао је да је Спутњик В најефикаснији и најбезбеднији лек на свету против КОВИД-19. Дмитриј Песков, портпарол руског председника истакао је да је руска вакцина постигла огроман успех широм света.