Горан Даниловић: Доследно недоследни Дритан и браво кретени!

„Зар само прије неколико дана предсједник УРА Дритан Абазовић није изјавио да овакав, непромијењени ДПС не може бити партнер, а јуче, за евентуалну мањинску владу неповлачење Ђукановића није препрека – ваљало би али није услов, саопштио је лидер Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић.

Даниловић је оцијенио да, у политици ријеч често важи краће од чистих чарапа, али то не значи да су сви исти, нити да је чарапа на глави или на нози иста ствар.

„Мени је, додуше, свеједно је ли Ђукановић у фази повлачења или није. Да. Било би заиста добро по демократске процесе и по ДПС да се њихов шеф повуче из политике и докаже потом пред судовима све оно што стоји по ладицама Тужилаштва, а знамо зашто стоји, навео је Даниловић.

Он је навео како би било добро, за неко будуће вријеме, за неки транзициони период ДПС политике који би услиједио након 2024. године., и додао, “али да их пожурујем да то раде не пада ми на памет – како им воља”.

–Питам јавно, како то данас, само годину и по након избора из 2020. његово неповлачење није проблем за конституисање “мањинске владе”, казао је лидер Уједињене Црне Горе.

Даниловић је упитао, да ли такве изјаве значе да смо били у праву када смо потписивање Меморандума оцијенили као димну завјесу иза које се пакује мањинска влада?

„Очигледно да. Имам добро памћење, а ту су и медији: када нас је 38 било за реконструкцију недостајала су нам три гласа, и то Урина да се договоримо. Они били за то да све остане по старом”. Проблем који, како истиче, Абазовић, никада раније није примијетио може бити ријешен и мањинском владом, и додао, “Који проблем? Кључни пројекат Владе “Европа сад” прва је поздравила УРА и стала иза њега! Који, дакле, ми проблем имамо тренутно”?

“Реконструкција не може – противила се УРА, а своју сагласност је потом повукао и ДФ”, казао је Даниловић.

Избор нове Владе у оквиру постојеће већине – противила се УРА, а и још неки од нас нисмо били одушевљени.

Ипак, истиче, постоји проблем, који мора да се ријеши, а један од начина је мањинска влада?

„Рекло би се да колега Абазовић очекује подршку од ДФ да се ова Влада сруши, јер је ДФ-у одавно неприхватљива, али, истовремено очекују, и да ДФ-а нема у тој новој влади? Нешто нисам сигуран да ДФ то очекује? Дакле, за ДФ је предвиђено да може подржати мањинску Владу и потом да нестане, истакао је он.

ДПС међутим, сматра Даниловић, има дебео разлог да у свему учествује – срушио би Владу постојеће већине и добио потом могућност да држи на узици нову, мањинску владу.

„Браво! Генијално! То је тако јасно да се човјек најежи од муке! Зашто бисмо, међутим, ми који нисмо потписници Меморандума; ДФ, Демократе, УЦГ Права и Радничка учествовали у властитом убиству или, зашто бисмо се иживљавали над собом? Одговор је прилично јасан: зато што је то добро за “процесе”? Које процесе? Могу ли коначно да сазнам како се зове тај “процесор” који тражи од нас ради општег добра да се спаси Ђукановићев ДПС и то тако да се кроз мањинску подршку врати на власт, поручио је Даниловић.

А затим додао, “има ли толико халапљивих и незајажљивих у овој жалосној већини да се то уради? Да се дакле заврши прљави и суицидни посао, да се устоличи наводно мањинска влада са ДПС подршком и да се онда Ђукановићу дају крила без којих је одавно остао”.

„Када би се та петпарачја, а наводно интелигентна политика спровела у дјело остаје само да се сачека Ђукановићево ујахивање на зеленку у парламент и срдачан братски поздрав: Браво кретени, закључио је Даниловић.

Горан Даниловић/ИН4С

посты:

Коментари: