Лавров: Гасовод „Северни ток 2“ показао да Берлин нема економску слободу

Руски шеф диломатије Сергеј Лавров оценио је да ситуација с гасоводом „Северни ток 2“ показује да Немачка нема слободу да следи сопствене економске интересе.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

Сергеј Лавров истиче да Немачкој други одређују шта ће чинити са гасоводом „Северни ток 2“.

„Што се тиче ‘Северног тока 2’, не ради се више о слободи избора савеза, већ једноставно о слободи обављања уобичајених комерцијалних активности на светским тржиштима. Испоставило се да Немачка нема никакву слободу да следи своје економске интересе. То је оно где ти двоструки аршини највише упадају у очи“, рекао је Лавров за руску тв станицу Канал Један, преноси агенција Тас.

Изградња „Северног тока 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године, али је немачки регулатор за гасне мреже одложио до половине 2022. његову сертификацију, односно давање дозволе за покретање гасовода.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, поводом најављеног могућег увођења санкција САД према Русији и гасоводу „Северни ток 2“, рекао да је несхватљиво што многе земље настоје да судбину тог пројекта учине зависном од политички мотивисаних услова.

Русија је више пута саопштила да енергетске ресурсе никада није користила као политичко оружје, додаје руска агенција.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел је рекао да је судбина гасовода „Северни ток 2“ везана за потенцијални конфикт с Русијом око Украјине, чиме је, како је оценила агенција Ројтерс, стао на страну САД по том питању.

Дијаметрално супротан став од Бореља изнела је немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт оценивши да гасовод не треба увлачити конфликт у вези са Украјином.

РТС