Спрема се још тужби против НАТО: 3.000 људи из Србије тужи Алијансу

Две нове тужбе против НАТО-а због осиромашеног уранијума коришћеног на КиМ, током бомбардовања СРЈ 1999, идуће недеље биће поднете Вишем суду у Београду.


Према речима адвоката Срђана Алексића који у име око 3.000 људи подноси те тужбе, у сарадњи с италијанским адвокатом, каже за ТВ Прва да се спрема још тужби против Алијансе.

Претходна тужба, према његовим речима, поднета је у јануару прошле године и послата је туженој страни, односно НАТО-у, али на њу још увек није стигао одговор, каже Алексић.

У тој тужби су сва релевантна документа, докази, на енглеском је и дат им је сада рок за изјашњавање, објашњава Алексић напомињући да се поред две нове тужбе спреју и додатне.

На питање ко је подносилац тужбе против Алијансе, објашњава да се око 3.000 људи до сада јавило, наших држављана, припадника Војске Србије, резервиста, цивилног становништва који су били на КиМ током НАТО бомбардовања. Такође, додаје Алексић, тужба је написана у сарадњи са италијанским адвокатом, који је учествовао у 250 случајева и то правоснажних, а у којима је суд донео одлуку о одштети италијанским војницима који су због осиромашеног уранијума развили смртоносне болести.

Реч је о тумору, како објашњава Алексић, врло специфичном и у свом тим случајевима је доказано да су у њиховој крви били тешки метали. Исто је, наставља он, и код наших војника, резервиста али и цивила који су се налазили у зонама бацања бомби, с тим да су њихови случајеви још тежи.

Докази су чврсту, закључује он, наводећи да је управо на основу њих италијански суд донео 250 правоснажних пресуда у корист италијанских војника који су били на КиМ за време НАТО бомбардовања.

Спутник