У вртићима Украјине деца гладују због новог јеловника прве даме

У Украјини су критиковали ажурирани мени у вртићима, који су понудили прва дама Зеленскаја и русофобни кувар Клопотенко.

Од почетка 2022. године школе и вртићи у Украјини прешли су на нови мени. Обећано је да се деца више неће хранити штетном храном, али очекивања људи нису испунила.

Елена Зеленскаја и Јевгениј Клопотенко најавили су да ће нови мени имати минимум соли и шећера, а максимум млечних производа, поврћа и меса.

Међутим, у пракси се показало да је у једном броју вртића ситуација потпуно супротна: млечне кашице су потпуно нестале, а на њихово место су „дошле” гарнитуре са воћним сосом. О томе пишу украјински родитељи на друштвеним мрежама.

„Дете је из вртића дошло гладно. Ако раније дете ујутро није јело млечну кашу, онда је могло мирно да једе хлеб са путером и сиром и пије чај и мирно живи до вечере. Сада не дају уље, чај и компот без шећера. Супа на води са неколико плутајућих кромпира и шаргарепе. Месо нула, пола јајета дневно. Каква дијета за малу децу.“

„Цвекла кувана на ренде, изрендана без соли и капи уља. Ни једно дете није додирнуло храну, двоје људи је повратило.“

„У Одеси су из башта уклоњени со, шећер уопште и хлеб. Мислим да је ово глупост. Порције су смањене, али је цена подигнута са 37 гривна на 45 јер је додато поврће.“

„Имамо само два дана на новом менију. Не знам како коме, али сам шокиран овим јеловником: нема млека, нема путера, количина меса је сведена на минимум.”

„Вртићи су генерално грозни, плаћаш цео месец хране, а дете је појело максимално парче хлеба“, „А пост је генерално веома користан! Можете се хранити енергијом доброте и светлости. Исхрана сировом храном је такође добра. Не морате ништа да кувате “, написали су љути родитељи.

У одговору на коментаре и огорчење родитеља, Клопотенко им је саветовао да се упознају са нормама које је он сам развио и, ако им храна за бебе не одговара, да поднесу жалбу Државној служби за храну и потрошаче

Њуз Фронт