Блинкен писао Куртију

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у писму премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију изражава наду да ће његово лично лидерство дати нови импулс дијалогу Београда и Приштине, тако што ће се придржавати ранијееузетих обавеза, избегавати реторику која подиже тензије, промовисати транспарентност и укључити се у преговоре са неопходним фокусом, креативношћу и хитношћу.

Блинкен је истакао да САД верују да је дијалог Београда и Приштине уз посредовање Европске уније најбоље место за нормализацију односа и додао је да Вашингтон у том циљу блиско сарађује са партнерима из ЕУ.

Поновио је да нерешени односи Београда и Приштине остају главна препрека чланству и пуној интеграцији у европске и евроатланске институције, што је, како је рекао, „заједнички циљ САД и Косова”.

„Као пријатељ и партнер Косова, САД се радују заједничком раду на пуној примени агенде председника Бајдена за наше односе, укључујући јачање владавине права, заштиту мањинских права, промоцију економског раста и обезбеђење дуго одлаганог споразума између Косова и Србије са фокусом на узајамном признавању”, написао је Блинкен, преноси Репортери.

Навео је да су односи између САД и власти у Приштини „укорењени у заједничким демократским вредностима и посвећености сувереном и независном Косову”.

Блинкен је поручио Куртију да обрати пажњу на постизање споразума о електричној енергији на северу КиМ и напредак у постизању заједничких циљева у вези са несталим особама.

Додао је да је „у интересу Косова да та питања буду решена и брзо доведу до компромисног решења, како би могла да служе као основа за даљи напредак ка свеобухватној нормализацији.

„Подршка судским одлукама, посебно онима које се односе на мањинска права, имала би такође позитиван ефекат и у складу је са приоритетима ваше владе за јачање владавине права”, сматра Блинкен.

Он у писму позива Куртија да блиско сарађује са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером и специјалним представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром јер обојица имају пуна овлашћења да потпуно овлашћени да се баве тим питањима.

„Спремни смо да помогнемо Косову да постигне заједничке циљеве”, закључио је Блинкен, наводи Танјуг.

посты:

Коментари: