ЕУ продужила привредне санкције Русији

Савет ЕУ одлучио је данас да до 31. јула 2022. године продужи рестриктивне мере усмерене на одређене привредне секторе Руске Федерације.

Санкције су први пут уведене 31. јула 2014. као одговор на руске акције које дестабилизују ситуацију у Украјини, а ограничавају одређеним руским банкама и компанијама приступ примарним и секундарним тржиштима капитала ЕУ и забрањују и друге облике финасијске помоћи и посредовања према руским финансијским институцијама.

Санкције такође забрањују директан или индиректан увоз, извоз или трансфер свих материјала везаних за одбрану и успостављају забрану робе двоструке намене за војну употребу или крајњих војних корисника у Русији, јавља Танјуг.

Русији се ограничава и приступ одређеним осетљивим технологијама које се могу користити у руском енергетском сектору, на пример, у производњи и истраживању нафте.

Одлука о продужетку рестриктивних мера донета је након последње процене примене споразума из Минска постигнутог 2015. године у циљу прекида ватре и стабилизације ситуације у Украјини.

посты:

Коментари: