Летонија, Литванија и Пољска и даље крше права миграната

Летонија, Литванија и Пољска су наставиле да користе упитне методе за спречавање уласка миграната из Белорусије и ускраћују приступ хуманитарним групама које желе да помогну људима заглављеним у пограничним областима, изјавили су данас званичници ЕУ и агенције УН за избеглице (УНХАЦЕР).

Око 8.000 тражилаца азила, од којих су многи из Ирака, ушло је у Летонију, Литванију и Пољску прошле године. Хиљаде су остале заглављене дуж границе са Белорусијом када је дошла зима, а неки су и умрли. Број покушаја преласка границе знатно је смањен у последње време.

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон рекла је посланицима Европског парламента да и у опасној и тешкој ситуацији у каквој су три чланице ЕУ, оне морају имати законе који забрањују присилно враћање миграната преко међународне границе, уз ускраћивање њиховог права да поднесу захтев за азил.

Према међународним споразумима о избеглицама и законима ЕУ, такво поступање према тражиоцима азила је незаконито.

Јохансон није рекла зашто Европска комисија не предузима никакве потезе против држава које се не придржавају тих правила.

Навела је да су тензије на граници у значајној мери смањене, да је ЕУ помогла да око 5.000 миграната буде враћено у земље порекла из Белорусије, али и да има још људи заглављених у шумама у пограничним областима.

Директорка Правног одсека УНХАЦЕР за питања ЕУ Софи Магенис рекла је да су присилно враћање тражилаца азила и друга кршења људских права настављена на граници ЕУ и Белорусије.

Она је казала да УНХАЦЕР и друге хуманитарне групе и даље не могу да приступе областима на европској страни белоруске границе како би помогли људима који се тамо налазе.

„Ово се дешава упркос вишеструким захтевима да приступ буде омогућен. То мора бити преиначено и приступ омогућен”, навела је.

ЕУ је оптужила председника Белорусије Александра Лукашенка да користи мигранте за „хибридни напад” на тај блок 27 држава, након што је Унија увела санкције високим белоруским званичницима због изборне преваре 2020. године и репресије која је уследила.

Литванија и Пољска су увеле ванредно стање на граници са Белорусијом и измениле законе о азилу како би отежале останак у земљи људи који су успели да уђу. Пољска је искористила нове законе да забрани приступ пограничним областима људима који ту не живе, не раде и не студирају, преноси Политика.