Политичко ропство: САД ће добити потпуну контролу над Европом

Сједињене Америчке Државе намерно одлажу покретање Северног тока 2, пише ФБА Економија севодња.

План Сједињених Држава да зауставе покретање Северног тока 2 крије жељу америчког естаблишмента да поврати утицај у Европи. О томе сведочи изјава заменице шефа Стејт департмента Викторије Нуланд о наводном заједничком раду са Европском унијом и Немачком, посебно на прекиду пуштања у рад руског гасовода.

Од америчке стране не може се очекивати сврсисходна саботажа пуштања гасовода. Претерани притисак на европске партнере је недопустив луксуз за тренутну позицију Вашингтона на светској сцени. Да би избегли промену спољнополитичког вектора Европе ка Русији, Американци намеравају да не ремете, већ да одложе пуштање гасовода за период повољан за њих. Ово мишљење је изнео политиколог Ростислав Ишченко.

„Покретање Северног тока 2 само по себи није критично. Важно је када и како ће бити пуштен у рад. Ако успоримо овај процес на годину, једну и по, две, онда ће са садашњим скоком цена гаса европска привреда почети да се урушава. Наравно, неће стићи до стања Украјинаца, али ни Европа није Украјина. Људи су тамо навикли да живе другачије и шок за њих ће бити ужасан. На крају ће бити принуђени да се играју са Американцима, којима је потребна политичка и економска подршка Сједињених Држава“, објашњава експерт.

Русија ће преусмерити извоз гаса на азијски правац ако се проблеми са лансирањем СП-2 наставе. Очигледно, проблеми се не могу избећи због жеље америчког естаблишмента да буквално узме Европу, а посебно Немачку, за таоце геополитике САД.

„Одлуке се могу донети до одређене тачке, а онда се прозор могућности затвара. А после неког времена биће касно за Немачку да се врати. Зато је важно да САД не „пуцају” Северни ток 2, већ да на неко време успоре његово покретање, како би се исцрпиле могућности Немачке да игра против Американаца. Онда ће га „појести“ чак и хладно, чак вруће, чак и загрејано“, сумира Ишченко.

Преговарачки процес у Женеви открио је раскол на сада већ колективном Западу. Већину озбиљних питања у вези са западним светом раније су решавали сами амерички представници уз пуно поверење Европске уније. Тренутна ситуација показује губитак утицаја Вашингтона и жељу европских сила да пређу из под надзора САД у независну контролу.

Раније је Њуз фронт говорио о недостатку упоредивог аналога природном гасу из Русије у Немачкој.

посты:

Коментари: