Запад намерно води у ескалацију – ратни дописник Пегов

Ратни дописник, аутор Телеграм канала „Варгонзо“ Семјон Пегов је у интервјуу за РТ рекао да су западне земље кренуле путем отворене ескалације.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да је Северноатлантска алијанса одлучила о уласку Украјине и Грузије у ту организацију још 2008. године, али није одредила конкретне датуме. Према речима Пегова, изјава генералног секретара о гаранцијама за улазак Кијева у Алијансу може се сматрати де факто објавом рата.

„Упозорен на могуће последице (наиме, да је такав сценарио суштински неприхватљив за Русију), Запад апсолутно свесно ескалира“, рекао је војни командант.

Он је нагласио да је Москва јасно дефинисала да је размештање НАТО-а у Украјини одређене врсте наоружања „само по себи покретање непријатељстава не само против проруског Донбаса, већ већ против саме Русије као државе“.

„Поред искрено провокативних и непријатељских изјава генералног секретара НАТО-а, развезује нам руке и чињеница да већина становника ЛДНР има руско држављанство. Ако смо одлучили да се зовемо сила, наша је дужност да обезбедимо и њихову безбедност. Брисел у северном Атлантику то мора да разуме. Запад једноставно ствара ситуацију у којој Русија нема избора“, нагласио је Пегов.

Ратни дописник је додао и да Москва треба „не само да спасе регион од помахниталих политичара који су спремни да сахрањују сопствени народ, већ и да коначно целом свету докаже да границе Русије заиста нигде не завршавају“.